Telefonszámunk: +36-30-337-5363, +36-30-386-6780 | Email címünk: INFO@SZEPAGYNAMU.HU
Blog

Mikor praktikus a cipzáras ágyneműhuzat?

Szepágynemű
Szepágynemű
2021.04.27 08:16
Mikor praktikus a cipzáras ágyneműhuzat?

Az ágyneműk cseréjére ritkábban kerül sor, mint a porszívózásra, de mégsem tartozik a kedvenc házimunkák közzé. Cipzár használatával viszont ez jelentősen lerövidíthető és még meg is szerethető.

 

A cipzárt textilekehez és ágyneműhuzathoz is szeretjük alkalmazni. Hivatalos nevén húzózárnak, vagy villámzárnak nevezik. A cipzárt különféle anyagokból, méretben és színben készítik. Mindennapos termékeken gyakran alkalmazott praktikus záró kellék. Az eredeti cipzár elve szerint a két szövetcsík szembenéző peremén sorakozó, eltoltan elhelyezkedő fogak egyik felén kis kiemelkedés, a másikon ennek megfelelő bemélyedés található. Összekapcsolódáskor ezek segítségével jön létre az illeszkedés. Záráskor a két zárlánc-sor szögben lép be a kocsiba, így történik a fogak kapcsolódása; nyitáskor fordított művelet játszódik le.

A cipzár fő elemei a következők. A textilszalagok, amelyek a zárláncot hordozzák, és amelyeknél fogva a szerkezet felvarrható. Anyaguk rendszerint pamut, poliészter, vagy poliamid. A zárlánc, amely állhat a fém vagy műanyag fogak sorából, vagy készülhet műanyag (leggyakrabban poliészter- vagy poliamid-) huzalból alkotott spirálból. A fémből vagy műanyagból készült kezdő, ill. végszem, amelyek egymással összekapcsolhatók, illetve egymástól elválaszthatók.

Ágyneműhuzatoknál nagyrészt műanyagból készülnek, amely könnyedebb, mint a fém cipzár. Használata ma már gyakoribb, mint a korábban fémből készült záró elemeké. Ám az ágyneműhuzatok többségénél még mindig gombos kivitelben gyártják. Amiken cipzár található, nem csupán megkönnyíti, de lerövidíti az ágynemű huzat cseréjét.

Nézzük csak, mennyivel egyszerűbb egy cipzáras ágyneműt áthúzni:

Ágynemű csere alkalmával többször is kezünkbe kerül a huzat. Először levételkor kicipzárazzuk, sokszor lendületesen és nem kellő óvatossággal. Egy részét kicipzárazzuk, majd a paplan részét kezdjük kihúzni. Így a cipzár folytonossága által követi azt, s nem okoz problémát, mint a gombolós huzatoknál, ha elfelejtettünk kigombolni egyet-kettőt.

 

Még egy apró trükk, ami valóban működik, s talán nagyobb gyermekünket is hamarabb rávehetjük a saját huzatának cseréjére. Az ágyneműhuzatot kifordítva, nyílásával lefelé kell az ágyra terítened, majd rátenni a paplant, ügyelve arra, hogy sarkok pontosan illeszkedjenek.

A praktikus cipzáras ágyneműhuzat jó választás, ha egy gyorsan záródó ágyneműt szeretnél használni. Gyorsan cserélhető ágyneműhuzatok cipzáras záródással.