Telefonszámunk: +36-30-337-5363, +36-30-386-6780 | Email címünk: INFO@SZEPAGYNAMU.HU
Blog

Paplan tudnivalók

Szepágynemű
Szepágynemű
2020.02.23 12:53
Paplan tudnivalók
 
A paplan kiválasztása egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen mindenki más típusú és töltettel rendelkező paplant használ.
A kérdést nem lehet leegyszerűsíteni oly módon, hogy természetes vagy mesterséges anyagból készült paplant használjunk-e, hiszen a 
legtöbben nem ilyen szempontok alapján választunk.
 


Nem szabad elfelejteni, hogy a paplan a valóságban három réteget fog képezni használat közben; maga a töltet kiválasztása a fő szempont, de a borítóanyag és a paplanhuzat jelentősége is roppant fontos. Kevés szó esik róla, de a töltet és a borítóanyag együttes „működése” rendkívül fontos szempont. Alapvetően azt kell tudni ezzel kapcsolatban, hogy a természetes anyagból készült töltet minden pozitív tulajdonságát elveszíti, ha mesterséges anyagból készült borítóanyagba csomagolják.
 
Szerencsére ilyen jellegű „merényletet” ma már nagyon kevés gyártó követ el. Inkább az ellenkezője számít bevett gyakorlatnak; a természetes borítóanyagba csomagolt mesterséges töltet esetenként remekül funkcionálhat, különösképpen abban az esetben, ha mindehhez természetes anyagból készült huzatot is használunk. 
Ma is roppant népszerűek a gyapjú paplanok.
 
Ezeknek a természetes anyagból készült paplanoknak az a legfőbb előnyük, hogy télen kiválóan szigetelik le a test melegét, nyáron pedig kényelmesen szellőző takarót biztosítanak. Ugyanúgy természetes anyagnak számítanak a tollal töltött paplanok, ezekről viszont tudni kell, hogy nagyon sokak allergiásak rájuk. Az ilyen paplan képes elvezetni a nedvességet a testről, így kellő szellőzést biztosít; a különböző műanyag paplanok épp e tekintetben a leggyengébbek, hiszen esetükben a melegen tartás izzasztó hatással is járhat.
 
Érdemes egy próbát tennünk a különböző szálas töltetekkel, amelyek a legújabb paplan generációk tagjai. Számos különböző típus található a boltok polcain. Érdemes kikérnünk róluk az eladók véleményét.