Telefonszámunk: +36-30-337-5363, +36-30-386-6780 | Email címünk: INFO@SZEPAGYNAMU.HU
Blog

A tökéletes hálószoba nyáron is kipihent ébredést nyújt.

Szepágynemű
Szepágynemű
2021.07.05 12:40
A tökéletes hálószoba nyáron is kipihent ébredést nyújt.

A hálószoba kellemes enteriőrje, a pihentető hangulat a nyári forróságban is fontos, hogy tökéletes legyen, hiszen pihentetően aludni csak megfelelő környezetben lehet.

 

A tikkasztó nyári hőmérséklet sokunkat próbára tesz. Nehezebben alszunk ilyenkor, mint az év többi hónapjaiban. Nem is csoda ez, ugyanis a tökéletes alvási hőmérséklet 18 Celsius fok körül van a felnőtteknél, kisgyermekeknél pedig 19-21 Celsius fok az ideális. A legpihentetőbb alvást ezek a hőmérsékletek nyújtják, így a REM alvási fázis során kevésbé ébredünk fel.

A tökéletes hálószoba az optimális hőmérsékleten túl függ az ágy, a matrac, az ágyneműhuzat és a környezet harmonikus hatásaitól is. Ha nem kényelmes az ágy és az azon lévő matrac, akkor hiába a tökéletes alvási hőmérséklet, mégis fájó nyakkal és derékkal ébredünk.

A maximálisan kényelmes matrac pedig fabatkát sem ér, ha az ágyneműhuzat anyaga irritáló, izzasztó, vagy épp nem elég meleg. A jó ágyneműhuzat az évszakoknak megfelelő testhőmérséklettel ajándékoz meg bennünket, a kiválasztása tehát ne történjen félvállról.

Látható, hogy a hálószobában minden mindennel összefügg.

Mik azok a tényezők, melyekkel befolyásolhatjuk a nyári hónapokban, hogy kipihenten, jól aludjunk?

  • Napközben sötétítsünk be a hálószobában. A fényzáró sötétítő, vagy függöny behúzásával nem engedjük be a forróságot. A szoba lehűtése nélkül nagyon nagy forróság alakul ki, ne várjuk ezt meg.
  • Esti ablak kinyitás. Az ablakot napközben zárd be, s csak este nyisd ki, amikor már kellően lehűlt a levegő odakint.
  • Megfelelő takaró és ágyneműhuzat használat. Nyáron takarózz nyári paplannal és használj szatén ágyneműhuzatot. A hűsítő szatén ágynemű igazi felüdülés a nagy kánikulában. A szellős nyári paplan pedig kellemesen épp annyira melegít fel éjszaka, amennyire kell. Ha egyedül alszol, válaszd a 140 x 200 cm-es szatén ágyneműt, ha pedig ketten, akkor a dupla paplanos, 200 x 220 cm-es nagy paplanhuzatos szatén ágyneműhuzat garnitúrát.
  • Késő délután már ne igyál kévét, ha nem szeretnél hánykolódni és nehezen elaludni.
  • Elalvás előtt egy órával már ne TV-zz és ne telefonozz. Az elalvás előtti, a kelleténél több információ stimulálja az agyat, amitől éber maradsz és nehezebben alszol el. Inkább olvass könyvet, az álomba szenderít.
  • A szoba, ahol alszol, legyen csendes és sötét, zavaró körülményektől mentes.

Alakítsd ki azt a környezetet, ami számodra a legmeghittebb, legmegnyugtatóbb, ahol valóban semmi zavaró tényező nem befolyásolja a szép álmaid.